top of page

verdier som livets rettesnorHva slags liv ønsker du å leve?


Still deg selv det spørsmålet. Hva svarer du? Og hva kjenner du på?


De fleste stiller seg selv dette spørsmålet (eller noe som ligner) på et tidspunkt i livet. Ofte når man er +/- 40 år faktisk. Min erfaring er at mange tar et lite "oppgjør med livet" og tingenes tilstand rundt denne alderen. (Merk at dette kun er basert på min personlige erfaring som terapeut og menneske og her ikke forankret i forskning (selv om det kan godt hende den finnes)). Noen er fornøyd med tingenes tilstand. Noen er ikke helt sikre på svaret og lever godt med det. Resten kommer i terapi. Neida. Men ville de kunne dra nytte av litt kyndig veiledning? Ja, mange vil nok det.


Ved å bli klar over våre indre verdier, våre kjerneverdier, kan vi få opplevelsen av å stå på et tryggere og mer robust fundament. Vi kan oppleve en større evne til å beskytte de tingene i livet som betyr mye for oss. Viktige valg bli lettere å ta. Jo mer vi kjenner til, og lever etter våre kjerneverdier, jo tydeligere blir opplevelsen av mening, hvem vi er og hva slags liv vi ønsker å leve. Bonusen, og det "magiske", er at når du er tydelig i deg selv og til dine omgivelser vil de også bli tydeligere for seg selv og sine omgivelser. Som ringer i vann. Er ikke det fint å tenke på?


Apropos andre... Har du barn vet du at de er som små svamper. Og de vil se på deg og adoptere flere av dine verdier. Det spiller ingen rolle om du er bevisst de verdiene eller ei. Neinei. De ser til oss og gjør som vi gjør, både på godt og vondt de, og resultatet er ofte at våre verdier blir deres ubevisste verdier. Disse verdiene styrer mange av deres handlinger og store deler av deres følelsesliv, uten at de selv er oppmerksom på det. Du har også verdier som er arvet. Fra foreldre/omsorgsgivere, fra lærere, venner, kulturen du er en del av...alt rundt deg egentlig. Jeg tipper at mye av det du gjør, gjør du uten å egentlig vite hvorfor. Det bare «ligger i ryggmargen». Kan du kjenne deg igjen i det? Hvordan vet du at det faktisk er dine verdier? Verdier du virkelig kan stå inne for og som fører deg i den retningen du innerst inne vil? Svaret er at det kan du ikke vite. All den tid dine kjerneverdier ikke er kjent for deg så kan du ikke vite at du styrer etter ditt indre kompass. Det er dette som ofte kommer til overflaten når vi er en plass midt i livet. I mange år har disse verdiene og de ulike levereglene du har med deg sikkert fungert aldeles utmerket, før de plutselig en dag ikke lenger tjener sin hensikt. Om ikke annet så ber de i hvert fall om å bli sett på. Vurdert på ny. Dette kommer ofte til uttrykk som en indre uro. Du kjenner at "noe er off", men du vet ikke helt hva det er. Vi begynner å se oss selv i forhold til våre barn, til våre foreldre og til våre omgivelser for øvrig. Det er da vi møter "moren vår i døra" og skvetter til. Det også på godt og vondt.


Kjenner du at du trenger å oppdatere ditt eget kart og kalibrere ditt indre kompass så vil det være verdt innsatsen å gjøre den jobben (ja, for det er en liten jobb). Noen synes det er best å gjøre på egenhånd, mens for andre vil det være nyttig å få støtte til dette. Finn i så fall noen som kan hjelpe deg med å tegne et kart, ditt kart, som du kan navigere ut ifra. Et som tar deg i den retningen du ønsker slik at du kan leve det livet som er riktig for deg. Noen annet vil være urettferdig både for deg og de rundt deg. Husk; ringer i vann.
- Agneta
0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentarios


bottom of page