top of page

Fasadeliv

Publisert først 15.12.2019


Hvordan står det til med fasaden din? Deg selv. Livet ditt. Er den plettfri eller har den sprekker? Og hvordan ser det egentlig ut på innsiden?


Alle som har en bygning har en fasade, men fokuset vi har på den er ulikt. Noen er veldig opptatt av en flott fasade, mens andre kunne ikke brydd seg mindre. Også har vi de midt i mellom en plass. Vi har alle ulike strategier, og hva som driver oss kommer an på flere ting. Materialet for eksempel. Er det materiale som krever jevnlig vedlikehold eller er det såkalt "vedlikeholdsfritt". Hvor vi kommer fra kan jo også tenkes at spiller en rolle. Altså hva slags fasade har du vokst opp med? Har du lært hvordan man skal ta vare på den? Og hva er i så fall motivasjonen din for å gjøre det? Er det for at den skal se fin ut for andre, eller er det fordi du vet at om fasaden forfaller så kan det på sikt få fatale konsekvenser for resten av bygningsmassen? Følgefeil grunnet dårlig vedlikehold. Det kan fort bli en dyrekjøpt erfaring. Hvor i verden man bor er kanskje også med i denne likningen. Noen plasser er jo mer værharde enn andre, mener e


Så hvilken strategi har du? Hva gjør du og hvordan?


Kanskje er du den som ønsker å fikse det selv. Som nekter å spørre om hjelp. Uansett hva. Om det så skal ta votter og vinter. Du leser du bøker eller ser på instruksjonsvideoer på youtube time ut og time inn slik at du kan gjøre hele jobben uten å leie inn en eneste håndverker og du gjør ingenting før du vet at du har planen klar.

Eller kanskje er du den som setter bort hele jobben fra A-Å. Enten fordi du tenker at du har bedre ting å bruke tiden på, eller fordi du tenker at du ikke får det til uansett.

Eller er du den som spør en god kompis om hjelp (han har nemlig gjort det før). Det er jo fint å gjøre det sammen med noen samtidig som man kan lære noe. Vinn vinn.


Noen har trehus. Altså, ikke hus i et tre, men med trepanel på veggen (....). Har man et slikt hus bør man drive fortløpende vedlikehold og sørge for at fasaden bestandig er ved godt hold. Bord må byttes når treverket lider av skade eller slitasje og man må bruke værbestandig beis når bordene skal males. Mye vær her i Norge. Med kontinuerlig vedlikehold kan man unngå at det blir følgeproblemer som fukt og råte i isolasjon og bæring. Fornuftig tilnærming vil mange mene.


Også har vi de som har hus som er bygget i teglstein. Teglstein trenger svært lite vedlikehold. Det må vaskes én gang i året eller noe sånt, men utover det er det svært liten innsats som trengs (har jeg hørt). Det påberoper seg vel tittelen "vedlikeholdsfritt". Jeg vet ikke. Men at det er værbestandig og støtt, det er det i hvert fall. Noen er ikke så glad i den strukturen og ønsker seg en glatt og fin fasade så de slenger på et lag med murpuss utenpå. Da blir den kjempe fin. Helt til den sprekker opp og begynner å drysse. Jeg hadde en slik fasade der jeg bodde tidligere. Det var et lite mareritt å fikse. Når den først begynte å slå sprekker så var det nesten umulig å få den slett og fin igjen. Jeg gikk på med både hammer og meisel, stålbørste, murpuss og maling. Helt selv. Uten å lese meg frem til noen som helst. Det hadde jeg "ikke tid til". Jeg visste egentlig ikke hva jeg holdt på med så resultatet ble som det måtte bli. Den sprakk opp på nytt, like fort som den ble fikset. Det er mulig at den hadde blitt bedre om jeg tok meg bedre tid i prosessen, men for en utålmodig sjel var ikke det et alternativ på det tidspunktet. Jeg gjorde for øvrig mye annen fasadefiksing i den perioden. Alt gikk like fort.Men er det så nøye da, sånn egentlig, med denne fasaden? Må den være så fin og presentabel hele tiden? Eller holder det at den gjør nytten sin akkurat nok til å ivareta det som er på innsiden? Let`s face it - Alle fasader slår sprekker fra tid til annen. Selv de "vedlikeholdsfrie". En flott fasade som lyser mot verden er jo unektelig fint det, men hvor mye trenger vi det? Trenger vi en fasade som naboen kan misunne eller trenger vi en fasade som har litt skjønnhetsfeil, men som til gjengjeld tåler hardt vær? Kanskje får du til begge deler, men ikke slit deg ut i forsøket i hvert fall. Min påstand er at det er det ikke verdt. Det kan jo faktisk hende at naboen kan tillate seg å senke skuldrene sine litt han også, om fasaden din ikke er picture perfect hele tiden. Og kanskje han til og med strekker ut en hånd og tilbyr deg hjelp med å fikse det som trengs når det er behov for det.


- Agneta

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

留言


bottom of page